Natječaj

Search form

Dodana vrijednost proizvodnje

Datum objave: 
14.01.2016.
Datum završetka natječaja: 
14.07.2016.
Status: 
Program: 
Regija: 
Kratak opis natječaja: 

Poziv se sufinancira iz programa Horizon 2020, unutar tematskog područja KICS. Dodatna vrijednost proizvodnje iz područja KICS mogao bi biti i vezna točka za sinergijske učinke s Europskim istraživačkim vijećem tehnologije, koji preporučuje promicanje izvrsnosti u tehnološka istraživanja i inovacije. Fokusirat će se prema transdisciplinarnim aktivnostima unutar trokuta znanja s jakim naglaskom na poduzetničko obrazovanje. 

Specifičan izazov: 

Jedan od glavnih izazova definiranih u Europskoj agendi inovacija koji se također mora rješavati u okviru programa Horizon 2020 je konkurentnost zemalja članica Unije na globalnom tržištu, a jedan od sektora gdje je problem je hitna proizvodnja. Proizvodnja u europskim zemljama je pod značajnim pritisakom: povećana konkurencija iz drugih razvijenih gospodarstava, niski troškovi proizvodnje u zemljama u razvoju te nedostatak sirovina stavljanjem pritiska na europske tvrtke koje se bave proizvodnjom. Paralelno s tim, ima i drugih faktora koji utječu na promjene u proizvodnom sektoru: novo tržište i socijalne potrebe, brz napredak u znanosti i tehnologiji, zaštiti okoliša i održivosti zahtjeva. Imajući to na umu, sasvim je jasno da ukupni ciljevi u području proizvodnje moraju povećati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu, kao i na razvoj održivih i ekološki prihvatljive proizvodne procese. 

Očekivani učinak: 

Poziv je direktno usklađen prema specifičnom cilju "Transformirati današnje industrijske oblike proizvodnje prema višim znanjima kroz održivost, niske emisije, trans-sektorsku proizvodnju i preradu tehnologije, za shvaćanje inovativnih proizvoda, procesa i usluga". Time će se omogućiti mobiliziranje investicije i dugoročnu predanost poslovnom sektoru te proširiti i stvoriti nova tržišta. Također, moglo bi imati posebnu funkciju u podupiranju aktivnosti koje su definirane u Strateškom programu istraživanja European Technology Platform (ETP), kroz sljedeće aktivnosti: 

  • Eko-dizajn,
  • Razvoj dodane vrijednosti proizvoda i usluga, 
  • Razvoj novih poslovnih modela, 
  • Razvoj naprednih proizvodnih procesa inženjeringa, 
  • Nova nastajanja proizvodne znanosti i tehnologije, 
  • Transformacija postojećeg istraživanja i obrazovanja za potporu svjetskoj klasi proizvodnje. 
KICS će na ovom području imati potencijal za okupiti različite aktere i dionike u ovom transdisciplinarnom sektoru, uključujući i ključne uzvodne i nizvodne dijelove lanca vrijednosti. To uključuje prerađivačke industrije (npr. čelika ili kemikalije) koji su povezani s lancem vrijednosti za dodane vrijednosti proizvodnje.Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip11.56 MB