e-SENS

Search form

e-SENS
O projektu: 
E-SENS (“Electronic Simple European Networked Services”) je projekt širokih razmjera koji je pokrenut u okviru programa CIP, čija je svrha razvoj projekata iz područja konkurentnosti i inovacija. Cilj projekta je razvoj infrastrukture za otvorene javne usluge u Europi. Time će se podržati stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta olakšavanjem pristupa i dostave elektroničkih javnih usluga. 
Korist od projekta imati će države članice Unije koje će osigurati tehnička rješenja za stvaranje interoperabilne, učinkovite, visoko kvalitetne javne usluge. Industrija će projektom imati pristup "open source" rješenjima koje će koristiti u svojim poslovnim uslugama, a građani i korisnici će imati korist u tome što će se poboljšati njihova mogućnost slobode kretanja, života, rada i posla u Europskoj uniji. 
Partneri: 

Konzorcij se sastoji od ukupno 22 korisnika u 18 europskih zemalja, uključujući Norvešku i Tursku. Ukupan broj partnera koji sudjeluju na projektu je 100.
Zemlje koje spadaju u projekt su: Austrija, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, OpenPEPPOL i ETSI.

Aktivnosti: 

Cilj je otključati potencijal javnih prekograničnih usluga i definiranje standarda koji će omogućiti:

  • poboljšanje tehničke sigurnosti bez obzira na poslovanje na nacionalnoj razini ili izvan granica zemlje
  • poboljšanje ukupne učinkovitosti i djelotvornosti što dovodi do većeg broja korisnika i učinkovitije vladanje novcem poreznih obveznika
  • olakšavanje pristupa poslovanja tvrtkama izvan granica zemlje 
  • pomoć građanima u njihovim prelascima granice, te pomoć stranim državljanima koji posjećuju države članice bilo turistički, poslovno ili sa nekom drugom svrhom  
Trajanje: 
Započeo s primjenom u travnju 2013. godine
Iznos ugovora: 
27.400.000,00 €