Natječaj

Search form

Europska kulturna i znanstvena diplomacija: korištenje potencijala kulture i znanosti u vanjskim odnosima Europske unije

Referenca: 
INT-11-2015
Datum objave: 
10.12.2014.
Datum završetka natječaja: 
28.05.2015.
Status: 
Program: 
Regija: 
Budžet: 
25.000.000,00 €
Kratak opis natječaja: 

U vrijeme u kojem su veliki globalni igrači poput Kine i Južne Koreje raširili svoje diplomacije u kulturnom i znanstvenom sektoru diljem zemalja svijeta, porast zanimanja za slične aktivnosti pojavio se i u Europskoj uniji. Iako postoji duga povijest o kulturnoj diplomaciji unutar zemalja Europe te između zemalja Europe i svijeta, od strane Europske komisije i Europskog parlamenta nedavno je pokrenuto nekoliko inicijativa s ciljem jačanja veze između stranih kulturnih politika sa Unijom. Dva dokumenta na kojima se temlji ova inicijativa su "Europska agenda za kulturu u globaliziranom svijetu" i "Rezolucija o kulturnim dimenzijama vanjskih aktivnosti Europske unije". Inicijativa se temelji na pretpostavci kako europska kulturna baština zajedno sa svojim dugogodišnjim iskustvom te europska znanost, trebaju biti promovirani i uključeni u širu globalnu strategiju. Učinkovita kulturna i znanstvena diplomacija Europske unije ne samo da može biti glavno sredstvo poticanja kulturnog dijaloga s trećim zemljama i regijama, već može pomoći i u promicanju trgovine (kulturnih) dobara i usluga. Štoviše, ona bi poslužila kao značajan alat za promociju izrazito bogatog europskog kulturnog naslijeđa.

Projekti bi trebali uključivati analizu i usporedbu kulturnih odnosa unutar zemalja Europske unije kao i ostalih zemalja i regija izvan Unije, uključujući i analizu odnosa u međunarodnim organizacijama. Time bi se prepoznali i definirali institucionalni odnos, ciljevi, postupci i sadržaj vanjskih kulturnih aktivnosti Europske unije te ispitala uspješnost aktivnosti u izgradnji odnosa. 

Temeljem istraživanja očekuje se predstavljanje kritičkog osvrta na postojeće znanstvene i kulturne politike Europske unije i njezinih država članica. Na ovaj će se način istražiti moguća područja za zajedničko djelovanje i otkriti mogućnosti za postizanje sinergije i koordinacije. Kao rezultat istraživanja, očekuje se doprinos u boljem razumijevanju potencijala i izazova s kojima se suočava Europska unija u području kulturne i znanstvene diplomacije. 

Prihvatljive aktivnosti uključuju istraživanja i inovacije, a tražena sredstva po projektu trebala bi se kretati između 1,5 i 2,5 milijuna eura. 

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip6.42 MB