Natječaj

Search form

ICT-2015 - Informacijske i komunikacijske tehnologije

Referenca: 
H2020-ICT-2015
Datum objave: 
15.10.2014.
Datum završetka natječaja: 
14.04.2015.
Status: 
Program: 
Budžet: 
561,000,000 €
Kratak opis natječaja: 

Natječaj ICT-2015 predstavlja najveći poziv u 2015. godini za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Unutar natječaja raspisano je 15 tema:

1. ICT-04-2015: Proizvodne i male snage računarstva

Ključ strukturnih promjena računarstva je korak prema malim snagama računarstva, koji u rasponu imaju ugrađene sustave, mobilne uređaje, stolna računala, podatkovne mreže, itd. Potražnja za takvim računarstvom sve se više intenzivira u svim tržišnim segementima.

2. ICT-08-2015: Jačanje produktivnosti javnog sektora i inovacija kroz računarstvo u oblaku

Računarstvo u oblaku ima potencijal za smanjenje IT potrošnje javnog sektora diljem Europe, dok u isto vrijeme dolazi do poboljšanja mogućnosti za fleksibilnim i novim uslugama. Međutim, usvajanje računarstva u oblaku od javnog sektora blokiran je od strane mnogih prepreka koje se odnose na nabavu, pouzdanost, tehničke i zakonske smjernice. Cilj je savladavanje tih prepreka kako bi se time potaknula produktivnost javnog sektora za usvajanjem konkurentnog, sigurnog i pouzdanog računarstva u oblaku.

3. ICT-10-2015: Kolektivne svijesti platforma za održivost i socijalne inovacije

Izazov je iskoristiti moći ICT mreže (ljudi, znanja, senzora) za stvaranje individualne i kolektivne svijesti o održivosti koje se naše društvo sve više suočava na društvenim, ekološkim i političkim razinama. Kolektivna inteligencija će dovesti do boljih procesa informiranja u odlučivanju i osnažiti će građane kroz njihovo sudjelovanje u interakciji da usvoje individualno i kolektivno ponašanje i stil života.

4. ICT-12-2015: Integracija eksperimenata i objekata u FIRE+

Eksperimentalna infrstruktura neophodna je za dizajn i implementaciju proizvoda, programa i usluga za budućnost interneta. Postoji potreba za eksperimentalnim istraživanjima, koji može poslužiti na vrhu dostupnih infrastruktura.

5. ICT-16-2015: Velike datoteke - istraživanja

Ova tema poslužiti će u rješavanju temeljnih istraživačkih problema vezanih uz skale i brzinu sposobnosti analitike (privatnost, razumijevanje jezika, vizualizacija podataka). Fokus je na potvrđenim industrijama, sa definiranim izazovima kao što su predviđanja, čvrsti procesi za praćenje i mjerenje.

6. ICT-19-2015: Tehnologije za kreativne industrije, društvene medije i konvergencije

Fokus je na istraživanju, razvoju i iskorištavanju novih tehnologija (3D i stvarne proširene tehnologije) za digitalno stvaranje sadržaja kao podrška kreativnim i medijskim industrijama i za otključavanje kompleksnih informacija i medija te interakcija među njima.

7. ICT-20-2015: Tehnologije za bolje ljudsko učenje i podučavanje

Aktivnosti će se fokusirati na razvoj inovativnih tehnologija za učenje, koje se temelje na standardima interoperabilnosti i na integraciji različitih komponenata u pametno okruženje za učenje. Trebali bi kombinirati različite tehnologije i podrške sastavljanja, ponovno korištenje, dijeljenje i interaktivne obrazovne sadržaje, uz ocjenu i povratne funkcionalnosti.

8. ICT-24-2015: Robotika

Vodeći svjetski položaj na tržištu robotike ključno je postići kontinuirano i kroz dosljednu podršku zacrtanih istraživanja. Prioriteti ovog izazova temelje se na prijelazu javno - privatnog partnerstva u robotiku, koji se također gradi na temelju rezultata prethodnih poziva.

9. ICT-25-2015: Generičke mikro i nano-elektroničke tehnologije

Fokus je na velikim tehnloškim izazovima u obradi informacija i komunikacija na temelju memorije i logike uređaja, sklopova i arhikteture za napredne CMOS tehnologije. Cilj je održati integrirani krug skale ritma i smanjenja sa troškovima/funkcijama u budućim razdobljima.

10. ICT-27-2015: Fotonika KET

Cilj je da Europa ojača svoje proizvodne baze fotonike te očuva daljnji potencijal za stvaranje inovacija i vrijednosti te da zadrži radna mjesta. Također, treba bolje iskoristiti inovacijski kapacitet sa više od 5000 postojećih fotonika malog i srednjeg poduzetništva i potencijalne inovacije od preko 40 postojećih inovacijskih klastera i nacionalne platforme.

11. ICT-28-2015: Prijelazni isječak ICT KETs

Ulaganjem više u inovacije, a posebno na projekte KET implementacije i integracije platformi, kao i na KET pilot linije, biti će izravan utjecaj na europsku globalnu konkurentnost osobitno na mala i srednja poduzetništva kao i na sposobnost Europe da ponudi nova rješenja za neke od najvećih društvenih izazova sa kojima se suočava.

12. ICT-30-2015: Internet stvari i platforme za pametne objekte

Identificirani su kao jedan od velikih koncepata za potporu društvenim promjenama i gospodarskom rastu na godišnjoj razini. Izazov je da se dostavi jedan Internet   stvari koja je proširena u mrežu platformi za priključene uređaje i objekte. Oni podržavaju tvrtke, usluge i osobe s dinamičnim i prilagodljivim mogućnostima konfiguracije.

13. ICT-36-2015: Komercijalna nabava na svim područjima javnog interesa zahtjeva nova ICT rješenja

Cilj je donijeti radikalna poboljšanja kvalitete i učinkovitosti javnih usluga poticanjem razvoja. Otvoren je za izazove koji traže sufinanciranje od strane EU-a za komercijalne nabave u svim područjima od interesa javnog sektora. Otvoreni su i za prijedloge koji zahtjevaju poboljšanja, a koji se temelje na jednom od ICT tehnologija.

14. ICT-38-2015: Međunarodna izgradnja partnerstva i podrška zemljama sa visokim dohotkom

Cilj je da se odredi dijalog sa trećim zemljama na području od zajedničkog interesa te pruži potpora suradnji unutar domena ICT istraživanja i inovacija.

15. ICT-39-2015: Međunarodna izgradnja partnerstva u zemljama sa srednjim i niskim dohotkom

Cilj je pokrenuti niz istraživačkih projekata koji odgovaraju na zahtjeve krajnjih korisnika zemalja u razvoju. Nastoji se ostvariti podrška suradnji i strateškom partnerstvu odabranih zemalja i regija u području od zajedničkog interesa.

Izvor: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunitie...
Dokumenti: 
AttachmentSize
h2020-ict-2015.zip6.98 MB