Natječaj

Search form

Povećanje produktivnosti industrijskih višenamjenskih poljoprivrednih kultura

Referenca: 
BBI.VC3.R8-2015
Datum objave: 
25.08.2015.
Datum završetka natječaja: 
03.12.2015.
Status: 
Program: 
Regija: 
Budžet: 
106.000.000 €
Kratak opis natječaja: 

Opseg: 

Razvoj novih industrijskih višenamjenskih usjeva koje su resurs učinkovite, visoke stope proizvodnje i poboljšanje procesa razvoja. To uključuje alate i metode koje omogućavaju povećanje produktivnosti u poljoprivrednim kulturama, što dovodi do viših stalnih prinosa i smanjenje pritiska na prirodne resurse. Prijedlozi trebaju sadržavati inovativna rješenja u inženjering sastavu kojim se olakšava obrada i/ili prinosa. Prijedlozi trebaju posebno uzeti u obzir i polje regeneracije, upravljanje ostacima i očuvanje kvalitete tla. Ukupni proračun ovih prijedloga je u rasponu od 2 do 5 milijuna eura. 

Specifični izazov: 

Osiguranje dovoljne i održive opskrbe biomase za prehrambenu industriju i industriju hrane koji predstavlja ključan izazov za poljoprivredni sektor i prilika za daljnji rast i razvoj. Prirodni resursi su ograničeni i učinkovitije i održivo iskorištavanje zemljišta i vode je potrebno kako bi se očuvala za daljnje korištenje, dok u isto vrijeme, na tržištu raste potražnja za hranom zbog rastuće populacije. 

Očekivani učinak: 

  • Pridonijeti većoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i uvođenjem dodatnih izvora prihoda za poljoprivrednik, 
  • Povećanje ekonomske proizvodnje proizvodnog lanca,
  • Postići 10% povećanje produktivnosti usjeva (u roku od 4 godine) na odabranom lancu vrijednosti s obzirom na stanje tehnike,
  • Postići povećanje učinkovitosti hranjivim uzimanjima, korištenje voda i regeneracija zemljišta, čime se pridonosi koristima za okoliš, a ima pozitivan utjecaj na stvaranje zelenih radnih mjesta i revitalizacije ruralnih područja.
Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip11.58 MB