Natječaj

Search form

Valorizacija celuloze u dodanu vrijednost proizvoda

Referenca: 
H2020-BBI-PPP-2015-1-1
Datum objave: 
19.05.2015.
Datum završetka natječaja: 
15.09.2015.
Status: 
Program: 
Regija: 
Budžet: 
100.000.000 €
Kratak opis natječaja: 

Nedavni tehnološki razvoj otvara mogućnost za korištenje celuloze u nove i veće dodane vrijednosti. Time bi se ne samo poboljšala konkurentnost u pitanju industrijskih sektora, već bi se poboljšao i njihov utjecaj na okoliš.
 
Područje djelovanja: 

Demonstracija tehno-ekonomske isplativosti dovode do novih baza celuloze proizvoda s prilagođenim funkcijama u jednom od sljedećih programa:  

  • Microfibrillar celuloza (MFC) pružaja poboljšane karakteristike, kao što su kontrole barijera i čvrstoće svojstva za stabilizatore, snage pojačivača, industrijska sredstva za zgušnjavanje ljepila, boje, paste i gnojnica i drugo,
  • Lagani strukturni kompoziti na osnovi (bio-based i/ili uobičajene) polimera armiranih celuloza pulpe. Prijedlozi trebaju realizirati proces od najmanje 25.000 tona godišnje od kompozitnih materijala. Također, prijedlozi trebaju sadržavati testiranje proizvoda na mjerodavnoj skali za potencijalne primjene i trebaju dokazati ekonomičan pristup sirovine u novi lanac vrijednosti.
Očekivani učinak: 

Otvaranje značajanog potencijala za stvaranje novih radnih mjesta u ruralnim područjima. Stvaranje zelenih radnih mjesta i poticanje razvoja poduzetničkih aktivnosti u cijelom lancu vrijednosti, s prednostima za primarni sektor (šume), sekundarni sektor (logistika, bioprodukat transformacije industrije) i tercijarni sektor.

Dokumenti: 
AttachmentSize
Dokumentacija.zip9.88 MB