42,5 milijuna eura za financiranje inovativnih malih i mikro poduzeća

Search form

42,5 milijuna eura za financiranje inovativnih malih i mikro poduzeća

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac boravila je u Luxembourgu 11. i 12. travnja gdje je zajedno sa svojim suradnicima održala niz važnih sastanaka, između ostalog i s predstavnicima Europske investicijske banke koja je uključena u provedbu Europskih i strukturnih investicijskih fondova putem zajma za osiguranje nacionalnog sufinanciranja za provedbu projekata te se razgovaralo o povećanju sredstava za ovu namjenu. 

Razmatrane su i mogućnosti suradnje na projektima socijalne i obrazovne infrastrukture, kao i provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. 

Jedna od tema bili su i daljnji koraci vezani uz uspostavu ESIF Fonda rizičnog kapitala za inovativna mikro i mala poduzeća ukupne vrijednosti 42,5 milijuna EUR. Ovaj se financijski instrument smatra izuzetno važnim radi osiguranja do sada nedostatnih sredstava za financiranje inovativnih poduzeća s visokim potencijalom rasta, a provedba programa očekuje se tijekom 2019. godine.  

Održan je i koordinacijski sastanak V4+4 skupine koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska zajedno s pridruženim članovima, Bugarskom, Hrvatskom, Rumunjskom i Slovenijom. Članovi skupine naglasili su važnost zadržavanja Kohezijske politike kao glavne investicijske politike u svim regijama, ali i potrebu pojednostavljivanja i harmoniziranja pravila i procedura kako bi ju učinili fleksibilnijom.