EU ulaže dodatnih 144,5 milijuna eura u superračunala svjetske klase za istraživače i tvrtke

Search form

EU ulaže dodatnih 144,5 milijuna eura u superračunala svjetske klase za istraživače i tvrtke

Danas je Europsko zajedničko poduzeće visokih performansi, koje udružuje europske resurse za kupnju i primjenu superračunala i tehnologija svjetske klase, supotpisalo ugovor vrijedan 144,5 milijuna eura za kupnju superračunala LUMI.
Europa prednjači u ulaganju u superračunalnu infrastrukturu sljedeće generacije koja će biti dostupna svim europskim istraživačima, industriji i poduzećima radi pokretanja stotina novih aplikacija u umjetnoj inteligenciji i personaliziranoj medicini, dizajnu lijekova i materijala, genomici, prognozi vremena, borbi klimatske promjene i još mnogo toga. Pozitivni učinci superračunala na društvo već se mogu vidjeti na raznim područjima, poput borbe protiv glavnih bolesti, uključujući rak, koronavirus i mnoge druge virusne infekcije, ili u potpori zelenoj tranziciji i Europskom zelenom dogovoru, pomažući u urbanom i ruralnom planiranju, gospodarenju otpadom i vodama i kontroli propadanja okoliša.
Prijedlog Komisije u rujnu omogućit će dodatno ulaganje od 8 milijardi eura u sljedeću generaciju superračunala. Više informacija dostupno je ovdje.


Slika: Google Images
Izvor: ec.europa.eu