Europski akt o slobodi medija: Komisija otvorila javno savjetovanje

Search form

Europski akt o slobodi medija: Komisija otvorila javno savjetovanje

Komisija je danas započela otvoreno javno savjetovanje o budućem europskom aktu o slobodi medija, ključnoj inicijativi koju je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila u govoru o stanju Unije 2021. i čiji je cilj zaštititi pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu Unije. 
Savjetovanje je uslijedilo nakon poziva na očitovanje, objavljenog 21. prosinca 2021., u kojem se navode glavni ciljevi inicijative, moguće opcije i učinci. 
Cilj je savjetovanja prikupiti mišljenja o najvažnijim pitanjima koja utječu na funkcioniranje unutarnjeg medijskog tržišta, uključujući različite vrste uplitanja u medije, kao i o gospodarskim kretanjima.
Savjetovanje se sastoji od tri glavna područja koja se odnose na medijska tržišta. U prvom je naglasak na transparentnosti i neovisnosti (npr. nadzor nad transakcijama na medijskom tržištu, transparentnost vlasništva nad medijima i mjerenje publike), u drugom na uvjetima za dobro funkcioniranje medijskih tržišta (npr. izloženost različitim mišljenja, medijske inovacije na tržištu Unije), a u trećem na pravednoj dodjeli državnih sredstava (npr. neovisnost javnih medija, transparentnost i pravedna dodjela sredstava za državno oglašavanje). 
Očekuju se i povratne informacije o temeljnim mogućnostima upravljanja u okviru Akta koje bi se mogle temeljiti na Europskoj skupini regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA).

Komisija bi prijedlog trebala predstaviti u trećem tromjesečju 2022.
Slika: Google Images