Globalni portal: do 300 milijardi eura za strategiju Europske unije za jačanje održivih veza u cijelom svijetu

Search form

Globalni portal: do 300 milijardi eura za strategiju Europske unije za jačanje održivih veza u cijelom svijetu

Europska komisija i Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas su pokrenuli Globalni portal, novu europsku strategiju za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava u cijelom svijetu. Portal je uspostavljen kako bi se stvorile održive i pouzdane veze koje će pomagati ljudima i planetu u suočavanju s gorućim globalnim izazovima, od klimatskih promjena i zaštite okoliša do poboljšanja zdravstvene sigurnosti i jačanja konkurentnosti i globalnih lanaca opskrbe. 
Cilj je Globalnog portala mobilizirati ulaganja u vrijednosti do 300 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2027. i tako stvoriti temelj za trajan globalni oporavak, uzimajući u obzir potrebe naših partnera i interese Unije. 
Globalni portal temelji se na novim financijskim instrumentima u višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI) – Globalna Europa, Instrument pretpristupne pomoći (IPA) III te Interreg, InvestEU i program EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa — svi oni omogućuju Uniji da bolje iskoristi javna i privatna ulaganja u prioritetna područja, uključujući povezivost. Konkretno, u okviru Europskog fonda za održivi razvoj+ (EFOR+), financijskog ogranka Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju – Globalna Europa, osigurat će se do 135 milijardi eura za zajamčena ulaganja u infrastrukturne projekte u razdoblju od 2021. do 2027., do 18 milijardi eura osigurat će se u obliku bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a, a europske financijske i razvojne financijske institucije planiraju ulaganja u iznosu do 145 milijardi eura. 
Više o temi pročitajte na poveznici.
Slika: Google Images