Novo partnerstvo: objavljen zahtjev za podnošenje prijedloga za pionirske projekte u području zelene tehnologije

Search form

Novo partnerstvo: objavljen zahtjev za podnošenje prijedloga za pionirske projekte u području zelene tehnologije

„Breakthrough Energy Catalyst“ danas je objavio zahtjev za podnošenje prijedloga za velike projekte u području zelene tehnologije u Europi. Zahtjevom će se potaknuti ulaganja u portfelj projekata s velikim potencijalom u području čistog vodika, održivih zrakoplovnih goriva, izravnu ekstrakciju ugljika iz zraka i dugotrajnog skladištenja energije. 
To je prva inicijativa EU-a i programa „Catalyst“ koje su Europska komisija, Europska investicijska banka i program „Breakthrough Energy Catalyst” pokrenuli u studenome 2021. na konferenciji COP26 u Glasgowu, a predstavili su ga predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, osnivač programa „Breakthrough Energy Catalyst“ Bill Gates i predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer. 
Partnerstvo će mobilizirati 820 milijuna eura u razdoblju od 2022. do 2026. kako bi se ubrzalo uvođenje i komercijalizacija inovativnih tehnologija koje pomažu u ostvarivanju ambicija europskog zelenog plana i postizanju klimatskih ciljeva Europe do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050.
Financijska sredstva EU-a za partnerstvo EU-a i klastera dolaze iz programa Obzor Europa i Inovacijskog fonda, kojima se upravlja u okviru fonda Očekuje se da će svaki euro javnih sredstava potaknuti tri eura ulaganja iz privatnih sredstava. 
Više informacija dostupno je ovdje, kao i u ovom informativnom članku te u pitanjima i odgovorima.Slika: Google Images