Objavljena analiza budućih trendova u ponudi i potražnji vještina (2018.)

Search form

Objavljena analiza budućih trendova u ponudi i potražnji vještina (2018.)

Cedefop
Europski centar za razvoj strukovnog osposobljavanja (Cedefop) objavio je analizu predviđenih potrebnih vještina za 2018. godinu u kojoj se navode budući trendovi u potrebnim vještinama na tržištu rada diljem Europe za razdoblje do 2030. godine.

U analizi predviđenih potrebnih vještina za 2018. iznosi se da će za četiri od pet novih radnih mjesta biti potrebna visoka razina vještina. Predviđa se i brz rast zanimanja za koja je potrebna visoka razina vještina te određen rast potražnje u nekim niže kvalificiranim zanimanjima (npr. prodaja, zaštita, čišćenje, dostava hrane i skrb za nemoćne).

S druge strane, predviđa se vrlo spor rast broja radnih mjesta u zanimanjima srednje razine vještina (kvalificirani fizički radnici, službenici) ili čak njegovo postupno smanjivanje. Istodobno, zbog potrebe za zamjenom postojeće radne snage (npr. zbog umirovljenja) otvorit će se brojna radna mjesta, uz ostalo i u zanimanjima za kojima potražnja inače opada (npr. metalurški radnici, rukovatelji strojevima, radnici u poljoprivredi).

Slika: Google Images