Pomoć inovativnim gradovima iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Search form

Pomoć inovativnim gradovima iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Ove godine, Europska komisija je dodijelila nagradu za Europsku prijestolnicu inovacija Barceloni, zbog načina na koji grad koristi nove tehnologije kako bi približio usluge grada svojim građanima. Grad je nagrađen sa 500.000 eura koji će se namjenski trošiti za poticanje napora u području inovacija. Barcelona je pokrenula svoj inovativni potencijal zahvaljujući projektima financiranima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a riječ je o dva projekta koji su financirani u sklopu katalonskog Operativnog programa u razdoblju od 2007. do 2013. godine i potiču razvoj novih tehnologija. 
Prvi projekt pod nazivom "E-JUSTICIA.CAT" ukupne vrijednosti 3,3 milijuna eura služi za analizu, dizajn, razvoj i implementaciju novog informacijskog sustava koji omogućuje Ministarstvu pravosuđa online spajanje sa drugim upravama (policija, bolnice, zatvori), odvjetnicima i građanima. Kao rezultat toga, građani su u mogućnosti primati informacije i tražiti usluge online putem. Drugi je projekt naziva "XALOC" posvećen razvoju ICT platforme za otkrivanje besplatnih parkirnih mjesta i lociranje vozila. Nastao je kao rezultat suradnje privatnih tvrtki, akademske zajednice i istraživača.
Europska prijestolnica inovacije (iCapital) nagrada je koja se dodjeljuje gradovima koji ulažu velike napore u promicanje inovacija i poboljšanje kvalitete života svojih građana.


Izvor: http://ec.europa.eu/regional_policy/newsroom/detail.cfm?id=1379&LAN=EN&l...
Slika: Google Images