Zeleni tjedan EU-a ističe važnost prirode kao naše najsnažnije saveznice u zelenom oporavku

Search form

Zeleni tjedan EU-a ističe važnost prirode kao naše najsnažnije saveznice u zelenom oporavku

Najveći godišnji događaj u području zaštite okoliša, Zeleni tjedan EU-a održat će se ove godine u potpuno virtualnom formatu od 19. do 22. listopada. Usredotočit će se na način na koji bioraznolikost može doprinijeti društvu i gospodarstvu te na ulogu koju može imati u podupiranju i poticanju oporavka u postpandemskom svijetu, otvaranju radnih mjesta i održivom rastu, u skladu s europskim Zelenim planom.

Ovogodišnji Zeleni tjedan također će biti ključna etapa na putu do sastanka na vrhu o biološkoj raznolikosti COP 15, koji je predviđen za 2021., na kojem svjetski čelnici planiraju donijeti desetogodišnji akcijski plan za biološku raznolikost. Tijekom tri dana s više od 30 virtualnih sjednica Zeleni tjedan EU-a bit će usmjeren na provedbu europskog zelenog plana i strategije EU-a za biološku raznolikost koju je Komisija donijela u svibnju te će pružiti priliku za preispitivanje našeg odnosa s prirodom, za promjenu aktivnosti koje uzrokuju gubitak biološke raznolikosti i širu ekološku krizu te za procjenu posljedica po naše gospodarstvo i društvo. Uz uvodnu konferenciju u Lisabonu i konferenciju na visokoj razini u Bruxellesu, diljem kontinenta odvija se i više od 200 partnerskih događanja.

Više informacija dostupno je ovdje.


Vijesti Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o pravilima EU-a za dugoročne investicijske fondove (ELTIF) has been created.
Primary tabs
Pregled(active tab)
Uredi
Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o pravilima EU-a za dugoročne investicijske fondove (ELTIF)
POSTAVIO: EUROPSKI FONDOVI DATUM: 19.10.2020.

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o pravilima EU-a za dugoročne investicijske fondove. Uredba o Europskom dugoročnom investicijskom fondu (ELTIF) utvrđuje okvir ulaganja za cijelu EU osmišljen kako bi privukao investitore koji svoj novac žele uložiti u dugoročna ulaganja u tvrtke i projekte.
Cilj je ovih sredstava povećati financijska sredstva koja su na raspolaganju tvrtkama koje traže dugoročni kapital za različite projekte u različitim područjima, poput energetike, prijevoza, socijalnog stanovanja, škola i bolnica. Oni su važan dio Unije tržišta kapitala (CMU) i mogu pomoći u podršci Planu oporavka za Europu(link is external), Europskom zelenom dogovoru(link is external) i Jedinstvenom digitalnom tržištu(link is external). 
Od usvajanja pravnog okvira ELTIF-a u travnju 2015. pokrenut je samo mali broj ELTIF-ova s ​​relativno malim iznosom neto imovine pod njihovim upravljanjem (ukupno ispod 2 milijarde EUR). Trenutno u EU postoji približno 27 ELTIF-ova, dok određeni broj država članica nema domaće ELTIF-ove. Današnje javne konzultacije imaju za cilj prikupiti dokaze i povratne informacije dionika o tome kako poboljšati regulatorni okvir ELTIF-a. Pregledom ovog okvira Komisija želi povećati privlačnost ELTIF-ova za dugoročne investicijske projekte, povećati broj ELTIF fondova i ukupna ulaganja u realno gospodarstvo.
U lipnju 2020. godine Forum visoke razine o Uniji tržišta kapitala (HLF)(link is external) iznio je niz specifičnih preporuka(link is external) pozivajući na reviziju Uredbe ELTIF, proširujući opseg prihvatljive imovine i smanjujući potencijalne prepreke ulaganjima. Komisija trenutno procjenjuje preporuke HLF-a kao dio ovog pregleda ELTIF-a i Akcijskog plana CMU-a. Današnje javno savjetovanje uključit će se u politički rad Komisije u procjeni regulatornog okvira ELTIF-a i pripremi prijedloga politika u ovom području. Istražit će mogućnosti za prilagodbu i, prema potrebi, izmjenu odredbi Uredbe o ELTIF-u. Savjetovanje je dostupno ovdje(link is external).


Slika: Google Images